Cele 3 Virtuți ale Omului de Stat și ”Calitățile” Actualului Guvern

Distribuie acest articol dacă îți pasă!

În articolul precedent am ales să vorbesc despre ceea ce oratorul, juristul, politicianiul și scriitorul roman Marcus Tullius Cicero numește un om de stat: un individ care deține funcții politice și le exercită în spiritul principiilor fundamentale care stau la baza statului, în concordanță cu legile votate în baza înțelepciunii înaintașilor și în interesul conservării republicii. Scopul său nu este acela de a cumula avere, influență sau alte beneficii, ci vizează strict problemele statului și menținerea sistemului legislativ, precum și a drepturilor și libertăților cetățenești.

În perioada vieții lui Cicero, Roma a avut mai multe faze în care a trecut de la republică la tiranie și a devenit, în cele din urmă, un imperiu dictatorial sub Augustus Cezar. Dacă romanii ar fi ținut cont de învățăturile înaintașilor lor și ar fi știut cum să își apere drepturile și libertățile în fața liderilor politici, atunci poate că am fi putut vorbi despre un imperiu care are la bază o republică democratică. Din păcate însă, învățăturile despre trecut nu erau la fel de ușor de predat și mijloacele de comunicare erau limitate – mai mult, sursele de cunoaștere erau reduse și un segment foarte redus din populație era suficient de educat pentru a citi și a înțelege scrieri ale lui Platon și Aristotel. Era o eră în care se punea preț și se atribuia încredere oratoriei: arta de a vorbi în public, de a prezenta argumente și de a-i convinge pe ceilalți de cele spuse.

Inspirat de virtuțile precizate de Aristotel în operele sale (cea principală fiind ”Etica Nicomahică”), Cicero a raportat această abordare la omul de stat din Roma. Astfel, el a venit cu o serie de calități pe care acest lider politic ar trebui să le aibă. Prezentarea lor nu este pur întâmplătoare, întrucât situațiile sunt încă de actualitate și actualii guvernanți ai României demonstrează că nu au învățat prea multe din istoria ultimilor 2000 de ani. Dovada cea mai clară este dată de încercarea de a scăpa sute de politicieni de anchetele aflate în desfășurare și de condamnările penale pe care le suferă din cauza fărădelegilor comise, în baza unei ordonanțe de urgență – pe care au promis că o abrogă doar pentru a reveni cu un proiect asemănător, în care a fost eliminat doar pragul de 200.000 de lei. Întrucât glasul cetățenilor nu a avut nicio valoare pentru acești oameni, insistanța de a promova această modificare a codului penal depășește orice limită a bunului simț, metodele utilizate pentru promovare denotă disperare și sfidare față de tot ceea ce este decent, iar demisia de onoare prin asumarea eșecului nu face parte din planurile vreunui membru al actualului guvern, consider că este momentul oportun să reamintim despre cele 3 virtuți esențiale pe care Cicero le-a atribuit omului de stat.

Astfel, scriitorul roman a vorbit despre:

  1. Sapientia – înțelepciunea de a lua cele mai bune decizii în baza cumpătării și a judecății profunde, de a înțelege care sunt ultimele tendințe în materie de politică și de a le cântări în raport cu spiritul în care a fost fondat statul (în cazul de față, republica). Un lider politic trebuie să aibă această inteligență pentru a putea fi capabil să mențină pacea, ordinea, prosperitatea și, prin corespondență, propria credibilitate. Atunci când omul politic face eforturi personale și instituționale pentru a promova legi pe care sute de mii de oameni le resping în mod vizibil, sute de juriști le declară problematice și zeci de experți imparțiali din afara țării le dezaprobă, această înțelepciune nu este urmată în mod corect și nu se poate vorbi despre un om de stat.
  2. Prudentia – capacitatea de a gândi și de a prognoza evenimentele care urmează în viitorul apropiat și depărtat. Deciziile nu trebuie să fie luate pentru a rezolva o situație de criză actuală, ci și pentru a asigura respectarea drepturilor, respectul față de legi și longevitatea statului. Chiar și în ceea ce îl privește, omul de stat trebuie să fie prevăzător și să cântărească fiecare decizie prin a-și pune întrebarea: ”Oare ce se va întâmpla pe termen lung dacă iau această decizie?”. Cu siguranță încercarea haotică de modificare a Codului Penal, prin ignorarea tuturor recomandărilor non-partizane oferite de experți din domeniul juridic din țară și din străinătate, nu ține cont de această virtute.
  3. Auctoritas – autoritatea pe care este capabil să o genereze un individ implicat în politică, prin vorbele și acțiunile sale. În mod clar, nu am fi dispuși să urmăm conducerea unui lider care nu știe să își impună autoritatea și nu își legitimează importanța pe scena politică prin propria activitate. Căutăm oameni virtuoși, care au aceleași valori ca și noi și care sunt dispuși să le apere. Din păcate, în cazul modificării Codului Penal, vorbim despre un program de guvernare vag, care prevedea doar condiții mai bune pentru deținuți în capitolul ”respectul față de cetățean”: astfel, nu putem vorbi despre ceva ce electoratul a votat cu bună știință și a validat într-un mod cât se poate de conștient și informat. Un lider care trebuie să caute argumente în documente validate anterior pentru decizii inventate ulterior nu dispune de acest auctoritas și își va pierde din autoritate, legitimitate și credibilitate tocmai din cauza inadvertențelor discurs-acțiuni politice.
Joi, 9 februarie 2017, voi susține o prezentare despre Cicero la Casa Cărților din Slobozia. Prin aceste articole am decis să demonstrez felul în care autorul roman încă este relevant și de actualitate pentru înțelegerea evenimentelor și sper că reușesc să încurajez cititul, gândirea liberă și spiritul critic. Sunt cărți importante pentru cultura și societatea noastră pe care nu le vom studio niciodată în școli pentru că există cunoștințe periculoase pentru liniștea celor care ne conduc. Sper că situația se va schimba odată cu predarea ștafetei către generația mea.

Surse Știri:

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/noul-proiect-privind-codurile-penale-identic-cu-oug-13-664350

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/legea-gratierii/sorin-grindeanu-gratierea-este-in-programul-de-guvernare-la-capitolul-respectul-pentru-cetatean-658884

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/sondaj-intern-psd-oug-13-i-a-costat-jumatate-din-procente-664587

Imagine: Revista22.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *