Libertatea, Statul și Prima Convenție

Distribuie acest articol dacă îți pasă!

Absolut fiecare formă de organizare omenească se bazează o primă convenție: un acord între cei care guvernează și cei guvernați, prin care se garantează anumite protecții în schimbul acceptării dominației.

În variantele cele mai primitive, vorbim despre puterea celui puternic asupra celui slab și protecțiile oferite în schimbul unei plăți în resurse. În variantele ceva mai elevate, găsim democrații (puterea unor reprezentanți aleși), monarhii (puterea unor dinastii), oligarhii (puterea celor bogați), aristocrații (puterea celor nobili), ohlocrații (puterea celor mulți) și multe alte forme combinate și derivate.

Însă indiferent de natura celor aflați la putere și de numărul lor, există o primă convenție care stabilește regulile de bază. Uneori este consultativă și le permite oamenilor să realizeze o tranziție mai degrabă pașnică spre altă formă de guvernământ, iar alteori este adusă/impusă cu forța. În funcție de acești termeni se determină și gradul de libertate de care vor dispune oamenii în momentul când acceptă să fie guvernați de noii lideri.

Problema apare atunci când regulile se schimbă în timpul jocului: ce ar trebui să se întâmple atunci când cei care au moștenit puterea au uitat de promisiunile înaintașilor lor, iar cei care sunt conduși nu își mai amintesc de prima convenție?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *