Prima Mea Contribuție Științifică Publicată

Distribuie acest articol dacă îți pasă!

În aprilie 2016, perioada în care încă băteam la ușile vecinilor pentru a-i ruga să îmi ofere o semnătură pentru a mă ajuta să candidez la primărie, coincidența a făcut ca decanul de la facultatea pe care am absolvit-o sî transmită un e-mail care conținea un apel la contribuții. Sute de astfel de mesaje sunt transmise în fiecare an prin mediile universitare și tendința mea generală este să le ignor pe cele care fac parte dintr-un domeniu în care nu sunt specializat. De data aceasta însă, a fost vorba despre o cercetare privind procesul de e-guvernanță, care implică utilizarea de mijloace digitale pentru consultarea populației și a tuturor entităților interesate să își prezinte punctul de vedere în actul de guvernare.

Întrucât lucrarea mea de licență a fost o cercetare despre încercările anterioare de a creat un mediu pentru alegeri online în România, iar disertația (la care încă lucram prin aprilie) este o analiză a regimurilor de guvernare a internetului, nu am stat pe gânduri și i-am contactat pe reprezentanții Rutgers din New Jersey. Pe scurt, am primit sarcina de a face evaluarea paginii de internet a Primăriei Municipiului București, în baza unor criterii predefinite care includ posibilitatea de a-i contacta direct pe aleși, accesul cetățenilor la dezbateri online pentru diverse proiecte publice, informările cu privire la deciziile luate, dar și timpul de răspuns la trimiterea unui e-mail către autorități.

Am muncit două după-amiezi la acest proiect, am completat tabelele care mi-au fost trimise și le-am înaintat către coordonatorul de proiect. Am primit un mesaj de confirmare a primirii, după care nu am mai aflat nimic despre stadiul proiectului. Am primit, în schimb, un certificat digital de participare și un cupon de cumpărături pe site-ul Amazon, în valoare de $25 (pot spune că sunt primii mei bani câștigați din cercetare, deși nu îi pot cheltui decât în magazinele din SUA și produsele care pot fi livrate în România sunt foarte puține).

 

După luni întrgi care mi-au permis să uit complet de mica mea contribuție la știință, am primit astăzi un e-mail prin care mi s-a transmis că volumul final a fost publicat și numele meu este menționat în rândul cercetătorilor. Prin anul 3 de licență, un profesor (care ulterior a devenit consilier prezidențial) a avut parte de surpriza de a i se livra o carte la care a contribuit cu un capitol chiar în timp ce ne preda cursul (atunci s-a întâmplat să ajungă curierul). Atunci ne-a urat tuturor să avem o viață profesională atât de împlinită încât să avem și noi parte de astfel de surprize plăcute, prin care aflăm că munca noastră a fost imortalizată între paginile unei cărți și există cineva într-un alt colț al lumii care ar putea să o citească. Ei bine, micul meu succes se materializează doar în termeni digitali: am primit doar un fișier PDF care conține raportul de cercetare. Lucrarea are ISBN și a fost publicată și în statul New Jersey, SUA – dar probabil că nu voi pune mâna pe o copie prea curând.

Totuși, la fel cum respectivul profesor ne-a urat tuturor o viață profesională plină de împliniri și publicații, mă simt nevoit să răspândesc urarea către oricine are răbdarea și interesul de a citi aceste rânduri. Cu siguranță desfășurați activități interesante care merită să fie scrise, sau aveți experiențe de viață excepționale. Dacă nu aveți așa ceva, poate că dispuneți măcar de o imaginație bogată și/sau de simțuri foarte bine dezvoltate, care vă stimulează abilitatea de a scrie. Și astfel, sper că veți contribui la această uriașă sferă a cunoașterii pe care civilizația noastră o dezvoltă de câteva milenii.

Știu că încă nu am publicat prima carte și probabil că nu am contribuit într-un mod prea semnificativ la științele sociale pe care le-am studiat, dar pentru mine înseamnă foarte mult să îmi identific numele într-un volum colectiv și am considerat momentul suficient de important pentru a fi marcat aici. În cazul în care sunteți suficient de curioși, lucrarea se numește ”Digital Governance in Municipalities Worldwide (2015-2016)”, este publicată de E-Governance Institute de la Universitatea din Rutgers, Newark, statul New Jersey și a fost tipărită cu ISBN-urile 13: 978-1537555966 și 10: 1537555960.

O puteți citi și descărca de la adresa: http://spaa.newark.rutgers.edu/sites/default/files/files/EGov/Publications/Digital%20Governance%20in%20Municipalities%20Worldwide%20(2015-16).pdf

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *