Distribuie acest articol dacă îți pasă!

Nu, acest articol nu se referă la acțiunea de a cumpăra voturi. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, atunci va trebui să vă prezentați la cel mai apropiat sediu de partid.

Votul cu banii la care mă refer ține de alegerile pe care noi le facem zilnic în sacoșa de cumpărături. Dacă reprezentanții îi schimbăm sau îi reconfirmăm la fiecare 4-5 ani și diferențele sunt de multe ori greu de sesizat, deciziile pe care le luăm cu banii noștri din portofel au un impact mult mai puternic și vizibil.

De fapt, felul cum ne cheltuim banii influențează economia națională și internațională, mută locuri de muncă dintr-o țară sau localitate într-alta, legitimează procese de producție în masă sau conservă metode tradiționale de a produce.

Unele companii se transformă în corporații multi-naționale, alte afaceri se prăbușesc și trebuie să își concedieze angajații, iar toată această putere se află în banii noștri și în deciziile pe care le luăm atunci când îi cheltuim.

Prin puterea piețelor, banii reușesc să realizeze în mod indirect și susținut tot ceea ce politicienii promit (și de cele mai multe ori eșuează să ofere). Dacă Statul realizează un proiect de infrastructură în câțiva ani, afacerile pe care noi le susținem se extind mult mai repede.

Iar odată ce își extind capacitatea de a oferi produse și servicii, încep să influențeze direct și indirect politica și legile. Unele companii finanțează paride și politicieni pentru a obține un statut privilegiat, în timp ce altele devin suficient de influente pentru a putea face presiuni asupra proceselor legislative.

Votul cu banii înseamnă că este important să ne cheltuim banii rațional

Într-o economie rațională, trebuie să avem grijă de micile afaceri care oferă mai mult decât concurența aflată într-o poziție fruntașă și să evităm susținerea monopolurilor.

Pentru că monopolurile (și chiar oligopolurile, unde doar câțiva participanți bogați domină piața) se întorc mereu împotriva noastră, aducând de la sine o calitate mai slabă a produselor și prețuri mai mari.

Cei aflați în vârf, care au și statutul asigurat de alegerile noastre (devenite de acum obiceiuri), nu au niciun motiv să devină mai buni și competitivi. Nu de la sine. Singurul motiv va apărea atunci când concurența este suficient de puternică – iar concurența tot noi o susținem, prin cumpărături informate.

Votul cu banii are efect asupra clasei politice

Banii politicienilor provin din două surse:

  1. taxele și impozitele pe care noi le plătim;
  2. donații private;

La a doua categorie contribuie afacerile de succes care vor să își mențină statutul pe piață și sunt dispuse să investească într-un anumit partid sau politician care le va oferi avantaje.

Dacă noi continuăm să le oferim banii noștri, atunci ele au șanse mai mari de a-și promova agenda și de a-și atinge scopurile comerciale prin politică. Dacă noi le boicotăm, atunci ele își vor restrânge operațiunile și vor fi nevoite să cedeze locul fruntaș.

Ceea ce încerc să spun prin acest articol este că noi suntem mai puternici decât credem

Deși suntem deseori făcuți să ne simțim mici, lipsiți de putere și insignifianți, noi suntem cei care susținem atât economia cât și politica. Noi legitimăm politicienii prin vot și companiile prin bani. Tot noi avem puterea de a răsturna oricând ordinea și de a modela lumea din jurul nostru după propriile dorințe și așteptări.

Personal, sunt un mare susținător al ideii de afaceri mici și piețe dinamice în care mai mulți actori concurează. Cât timp există concurență și noi o susținem, vom avea mereu oferte mai bune. Dacă sprijinim falimentul unor afaceri și creșterea disproporționată a altora, vom vedea cum și politica se schimbă în funcție de ideile companiei.

Votul cu banii chiar contează și este ceva ce facem în fiecare zi. Iar schimbarea pornește întotdeauna de la noi – nu de la cei de mai sus care încearcă să ne influențeze comportamentul, ci de la inițiativele și acțiunile noastre. Pentru a rămâne liberi, trebuie să avem grijă să fim și informați.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *